11. 7. 2023

12 vecí, ktoré musíte vedieť o fotovoltike na bytovom dome

Má fotovoltika na bytovom dome význam? Aká je ročná úspora? Ako si poradiť s financovaním? Čo keď niektorí susedia odmietajú vytvoriť energetickú komunitu? Kto nám pomôže zorientovať sa v kvalite a ponukách firiem? Budem mať s fotovoltikou kontrolu nad svojou spotrebou? Mám z tvorby energetickej komunity aj ďalšie výhody?

Má fotovoltika na bytovom dome význam? Aká je ročná úspora? Ako si poradiť s financovaním? Čo keď niektorí susedia odmietajú vytvoriť energetickú komunitu? Kto nám pomôže zorientovať sa v kvalite a ponukách firiem? Budem mať s fotovoltikou kontrolu nad svojou spotrebou? Mám z tvorby energetickej komunity aj ďalšie výhody?

Začiatkom júna sme v resitechu realizovali online webinár „Komunitná energetika v bytových domoch“, ktorý bol určený pre správcov bytových domov z celého Slovenska. Hosťami Tomáša Pacigu boli Marián Parkányi, predseda združenia Klastra energetických komunít Slovenska a Richard Modrák, zakladateľ združenia SOM – EKO a energetickej komunity v Bratislave. Ich skúsenosti z legislatívnej i praktickej stránky, o ktorých nám hovorili, sme spísali do 12 základných informácií, ktoré by mal každý správca či vlastník bytu vedieť bez ohľadu na to, či sa fotovoltiku realizovať v dohľadnej dobe chystá, alebo nie. 

 

Aby bolo jasno  

Sektor energetiky v súčasnosti prechádza kompletnou zmenou. Energetika, ako ju doteraz poznáme, sa mení. Oproti tradičným centralizovaným energetickým systémom sa čoraz viac presúva k decentralizovaným a udržateľným riešeniam. V popredí týchto zmien je koncept komunitnej energetiky, ktorý záhřňa spoluprácu a zdieľanie energetických zdrojov v rámci energetických spoločenstiev. Doteraz pasívny zákazník sa zmení na aktívneho zákazníka. To znamená, že na odbernom mieste je možné nielen odoberať energiu, ale ju aj vyrábať a zdieľať so susedom, či posúvať ďalej do sústavy. Táto zmena je potrebná nielen pre znižovanie nákladov, ale aj pre zlepšenie klimatických podmienok.

Komunitná energetika nie je konkurenciou voči tradičnému energetickému systému, je jeho doplnkom. Jej cieľom nie je nahradiť klasické zdroje, ale ich doplniť. „Vezmime si, napríklad, len dopyt v rámci elektromobility. Aby sa mohla táto vízia naplniť aspoň čiastočne, potrebujeme ďalšie zdroje energie, aby sme nemuseli stavať nové elektrárne (na čo aktuálne nemáme ani kapacity a ani finančné zdroje). Komunitná energetika je preto veľmi významným článkom energetickej rovnováhy.“ Bližšie informácie o Klastri energetických komunít Slovenska a termínoch nájdete v prezentácii Mariána Parkányiho a Richarda Modráka Komunitná energetika v bytových domoch.

 

  1. Bytové domy na Slovensku môžu ušetriť 77 miliónov ročne

„Vezmime si, že na každý bytový dom využijeme inštaláciu malého zdroja, čo predstavuje 10kW, a táto inštalácia vyrobí 10 MW hodín ročne. A ak by sme použili do kalkulácie 77 tisíc bytových domov a  len 100 eur za MW hodinu za silovinu, tak ročná úspora bytových domov s touto fotovoltikou je 77 miliónov eur ročne. A keďže bytové domy na Slovensku väčšinou platia podstatne viac ako 100 eur, tá ekonomika je ešte zaujímavejšia. “ Viac o kalkulácií Mariána Parkányiho o možných úsporách sa dozviete v 32. minúte webináru.

 

  1. V bytovom dome sa fotovoltika oplatí viac

Richard Modrák, zakladateľ energetickej komunity v Bratislave vysvetľuje:„Nie je tak veľký rozdiel medzi inštaláciou trojfázovej fotovoltickej elektrárne na rodinný dom, kde je majiteľ sám sebe spotrebiteľom, alebo na bytový dom. Až tak veľmi sa to v podstate nerozlišuje. Ale je rozdiel, či investíciu 15-20 tisíc eur investuje rodinný dom s návratnosťou rádovo takmer 10 rokov, alebo keď tú istú alebo podobnú inštaláciu urobí bytový dom, kde môže byť 30-50 bytov a táto investícia sa rozpočíta medzi vlastníkov. Hovoríme o úplne iných nákladoch, ktoré môžeme čerpať z fondu opráv, dotácií, alebo zvýhodnených úverových politík. Investícia bytového domu sa prejaví na znížených nákladoch už nasledujúci rok, takže financie sa spätne vo fonde „objavia“. To je tá krása, že to vlastníci ani nepocítia a pritom investujú na rozumnú vec.“

 

  1. Dotácie sú 

Slovenská informačná a energetická agentúra (SIEA) pravdepodobne na jeseň 2023 opätovne spustí svoj dotačný program Zelená domácnostiam, ktorý by mal zahrnúť a bytové domy, ktoré boli doposiaľ z tejto schémy vylúčené, no teraz by tam mali zahrnuté práve aj na inštaláciu fotovoltických riešení. Dokonca by mal byť zahrnutý aj bratislavský samosprávny kraj.“ 

 

  1. S fotovoltikou cena bytového domu výrazne stúpa 

Aj vďaka tomu, že máte na streche fotovoltiku a získate vyšší energetický certifikát, váš dom stúpa na hodnote. Dnes okrem toho, že výrazne šetríte na nákladoch, viete mať lacnejšie hypotéky aj poistky. Fotovoltika má teda aj takýto sekundárny efekt. 

 

  1. Nie je na čo čakať

Fotovoltické riešenia je možné implementovať kedykoľvek. Rovnako je možné užívať si jeho výhody v bytovom dome okamžite. Pre konkrétnu predstavu uvedieme príklad Richarda Modráka, ktorý vykonal zaujímavé porovnanie dvoch identických bytových domov na Lenardovej ulici. Jeden je zateplený a tvorí spomínanú energetickú komunitu. Na streche majú už viac ako 10 rokov umiestnenú fotovoltiku.  Druhý bytový dom nie je zateplený a nemá žiadne alternatívne energetické riešenie. Cena za dodané teplo na kúrenie v sezóne 2020/2021 predstavovala v prvom bytovom dome 18 502 eur. V bytovke bez zateplenia a fotovoltiky to bolo 29 777 eur. Hovoríme o sezónnej úspore len na kúrenie vo výške viac ako 11 200 eur. 

Nemusíme čakať na budúcoročnú možnosť obchodovania s aktuálne nespotrebovanou energiou. Práve naopak. Teraz je vhodný čas začať sa zaujímať o riešenia, možnosti a výhody plynúce pre vlastníkov bytového domu. 

 

  1. Otázku fotovoltiky bude riešiť každý bytový dom 

Koncept komunitnej energetiky bol prijatý európskou legislatívou a v minulom roku bola táto legislatíva transponovaná do slovenskej právnej úpravy. Podľa prijatých pravidiel budú v budúcnosti musieť mať všetky verejné domy a bytové domy solárne panely.  „Developeri v súčasnosti už túto otázku riešia a dnes nimi vybudované domy musia spĺňať nielen príslušné energetické štandardy a certifikáty, ale majú aj povinnosť vyrobiť  určitý pomer energie v rámci bytového domu. Je otázkou času, kedy sa budú musieť touto otázkou zaoberať aj staršie bytové domy. Aj preto je na mieste už dnes hovoriť o potrebe edukovať a informovať o možnostiach komunitnej energetiky. Klaster energetických komunít Slovenska je tu na to, aby správcom na ich ceste pomohol s riešením týchto úloh od A po Z. 

 

  1. Fotovoltika v bytových domoch funguje ukážkovo

Richard Modrák energetickú komunitu založil pred 10 rokmi a hodnotí to rozhodnutie ako najlepšiu investíciu ich bytového domu: „V iných domoch ľudia nariekajú nad nedoplatkami. U nás v bytovom dome si nik nedoplatok nenašiel. Pred 10 rokmi, keď to bola skôr naša iniciatíva, aby sme v bytovom dome nainštalovali fotovoltiku. Vtedy nás to stálo približne 14 000 eur. V tej dobe sme za spoločné priestory platili okolo 3500 eur, medzitým cena elektriny vzrástla 3-násobne. Nám sa však medziročné náklady znižujú. Investíciu máme dávno späť (aj keby sme si fotovoltiku zabezpečili za aktuálne ceny). Vlastníci tieto výhody cítia a my sa môžeme sústrediť na to, kam sa môžeme ďalej posunúť. 

 

  1. Nemusíme nič vymýšľať nanovo

„Za 10 ročnú prax už máme „pochytané muchy“ a množstvo dobrých tipov. Nemusíme vymýšľať nič nové, stačí kopírovať to, čo funguje, a prispôsobiť to na dané podmienky. My teraz neprinášame riešenie, ktoré ešte nie je legislatívne dotiahnuté. Nie. Na všetko už sú riešenia. Napríklad, v dobe, keď sme fotovoltiku robili my, energetická komunita legislatívne neexistovala. Keď sme chceli energetické prebytky umiestniť nielen do spoločných, ale aj nebytových priestorov, ktoré v dome máme,museli sme ťahať nejaké káble a urobiť podružné meranie. Podľa novej legislatívy, ktoré začne platiť od budúceho roku, netreba nič, stačí len vymeniť elektromer, ktorý tam už dnes je za nový. Dokonca aj toto zabezpečí distribútor. Rozdiel v nich je ten, že ten nový bude merať oba smery, nielen odobratú energiu, ale aj tú doručenú do siete. Takže sa skutočne netreba obávať. Sme tu na to, aby sme to správcom odľahčili.

 

  1. Nie je problém, ak časť susedov fotovoltiku odmietne

Vznik energetickej komunity nie je podmienený 100% účasťou všetkých vlastníkov. Je výsledkom dohody tých vlastníkov, ktorí budú chcieť investovať a užívať jej výhody v ich bytovom dome. V rámci jedného bytového domu je totiž možné rozdeliť tých, ktorí o fotovoltiku nemajú záujem a pôjdu „po starom“, a tých, ktorí chcú založiť energetickú komunitu a čerpať z jej výhod. Samozrejmý je prehľadný monitoring. Členovia komunity môžu na dennej, či dokonca minútovej báze sledovať svoju spotrebu a úsporu nielen financií, ale aj uhlíkovej stopy. 

 

  1. Hlasovanie už nie je problém 

Či už potrebujete vlastníkov informovať, edukovať, alebo zistiť ich predbežný záujem, k dispozícií máte aplikáciu resitech. Formou mailu, či SMS viete vlastníkov rýchlo notifikovať či zistiť predbežný záujem prostredníctvom ankety. Resitech môžete využiť aj jednorazovo, len pre potreby dostatočného edukovania o výhodách energetickej komunity a tvorbu legislatívne právoplatného hlasovania s automatickou tvorbou zápisnice. (Hlasovanie resitech je schválené Slovenskou bankovou asociáciou a bankami akceptované.) 

 

  1. Fotovoltika overí konkurencieschopnosť správcov

„Pre správcov to môže byť veľmi významné PR, keď ja, ako správca, nielen zabezpečím vyúčtovanie spoločných nákladov a opravu výťahov, ale prinesiem riešenia, ktoré zvýšia komfort života obyvateľov, hodnotu budovy  a v konečnom dôsledku posuniem bytový dom do 21. storočia.“ 

Čo sa týka fotovoltických riešení, hovoríme v prvom rade o budúcej hodnote práce správcov. Vďaka klastru majú správcovia možnosť získať know-how a stať sa žiadanými pre bytové domy. „Netreba nič vymýšľať nanovo, stačí sa len informovať, prísť sa pozrieť. Týmto dávame výzvu pre správcov. Kontakty nájdete na stránkach www.keks.energy alebo na www.som-eko.sk “

 

  1. Správne chápať termíny a zmeny je kľúčové 

1.10. 2022 – vstúpila na Slovensku do platnosti novelizácia legislatívy, primárne zákona o energetike 251/2012 Z.z., aby bolo umožnené zdieľanie vyrobenej energie. 

1.7. 2023  – nadobúda účinnosť aktualizácia sekundárnej legislatívy – vyhláška ÚRSO, ktorou sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou.  

1.10. 2023 – na základe tejto vyhlášky je povinnosťou Organizátora krátkodobého trhu s energiou (OKTE) a Regionálnych distribučných spoločností (RDS) aktualizovať prevádzkové poriadky, kde budú reflektovať zmeny z vyhlášky a zo zákona.  

1.7. 2024 – vznik  Energetického dátového centra – robustného informačného systému, ktorý pripravuje OKTE, a ktorý bude slúžiť na zber, filtráciu a zdieľanie dát. Zároveň bude podporou zdieľania samotnej energie tým, že bude vyhodnocovať výrobu a spotrebu na jednotlivých odberno – odovzdávacích miestach. 

 

Po tomto termíne budeme môcť využívať všetky benefity energetickej komunity vrátane možnosti s jej obchodovaním. 

 

Pozrite si celý webinár resitech: „Komunitná energetika v bytových domoch“,